top of page
Intervju:
BENGT Ollén

Lyssna här

Avsnitt 4 - Bengt Ollén
00:00 / 00:00

Bengt Ollén är grundare och ständig dirigent av Sofia Vokalensemble i Stockholm.  Körens framträdanden kännetecknas av en varm, lyrisk svensk körklang och en scenisk närvaro som har prisats vid internationella körtävlingar. Bengt Olléns vision är att skapa musik "bortom noterna", där musiken inte enbart ska vara vacker utan också nå fram och beröra lyssnaren. Att kören är framgångsrik utöver det vanliga kan man konstatera då den har nära 12 000 lyssnare per månad på Spotify.

Bengt har studerat för Gösta Ohlin och Gunnar Eriksson vid musikhögskolan i Göteborg. 1981 bildade han vokalensemblen Amanda. Han har studerat orkesterdirigering för Lennart Hedvall, Jorma Panula Roberg Reynolds och Everett Lee. Bengt Ollén är också grundare av Södra dalarnas kammarorkester. Han är ständig dirigent för Oratoriekören VOX som årligen framträder vid festivalen ”Musik vid Siljan". Under åren 2003 och framåt har Bengt dirigerat all större verk för kör och orkester från barocken till modern tid vid denna festival. Bengt är frekvent anlitad som bedömare vid tävlingar, gästlärare, dirigentlärare och som dirigent vid festivaler , workshops och konserter både nationellt och internationellt.

Från 1994 till 2018 var Bengt Ollén anställd vid Stockholms musikgymnasium och undervisade i körsång. Med dessa körer nådde han stora framgångar vid internationella körtävlingar och konserter runt om i världen.

Sofia vokalensemble, under Bengt Olléns ledning, karaktäriseras av en utmärkt svensk körklang, närvaro och sångglädje som har rönt framgångar vid internationella tävlingar och konserter över hela världen.

Bengt  är regelbundet engagerad som gästföreläsare vid körfestivaler, worskhops och konserter både i Sverige och utomlands.

  • Sofia Vokalensemble facebooksida
  • Sofia Vokalensemble på Youtube
bottom of page